Zeytinin Faydaları


Zeytin ve zeytinyağı sadece çok lezzetli ve Akdeniz diyetinin öncüleri değil, aynı zamanda insan sağlığına da çok çeşitli faydalara sahiptir. Değerleri eski insanlar tarafından ve hatta antik çağın ilk doktoru Hipokrat tarafından iyileştirici özelliklerini fark ederek biliniyordu.

1. Kalp sağlığına önemli faydalar
Yüksek tekli doymamış yağ içeriğine sahiptirler. Tekli doymamış yağlar "iyi yağ" olarak adlandırılır. Kalbin korunmasında faydalı özelliklere sahip olan oleik asit, kalp-damar hastalıkları ve diyabet gibi çeşitli hastalıkların oluşumuna karşı koruma sağlar. Bunların tüketimi kan basıncını düşürmeye yardımcı olur, "kötü" (LDL) kolesterolün oksidasyonunu engeller ve kan damarlarının işleyişini iyileştirir.

2. İnmeyi önlemeye yardımcı olurlar.
Bunların tüketimi, kalp krizine veya venöz tromboza yol açabilecek kan pıhtılarının önlenmesine yardımcı olur. Araştırmalar, zeytin ve zeytinyağı tüketen kişilerin, gelişmiş ülkelerde kalp hastalıklarıyla birlikte en yaygın ölüm nedenlerinden biri olan felç riskinin çok daha düşük olduğunu gösteriyor.

3. Tip 2 diyabet riskini azaltırlar.
Hem gözlemsel çalışmalar hem de klinik araştırmalar, zeytin ve zeytinyağının Akdeniz diyetiyle birleştirilmesinin tip 2 diyabet riskini %40 oranında azaltabileceğini göstermektedir.

4. Çok miktarda antioksidan içerirler.
Zeytin ve zeytinyağında bulunan oleik asit, oleokant ve antioksidanlar  güçlü antiinflamatuar özelliklere sahiptir, hücreleri iyi huylu ve kötü huylu tümörlerden korur, iltihabı ve kronik hastalık riskini azaltır.

Beyindeki oksidatif stresi azaltan doğal bir kimyasal olan polifenoller içerirler. Aynı zamanda beyin fonksiyonu ve diğer vücut fonksiyonları için gerekli olan glutatyon düzeylerini de arttırırlar.

Böylece her gün bir porsiyon zeytin yemek hafızayı %25'e kadar geliştirir.

Alzheimer hastalığı gibi dejeneratif hastalıkların etkilerini azaltırlar. Araştırmacılar, diyetlerinde özel olarak seçilmiş zeytinyağını kullanarak laboratuvar hayvanlarında Alzheimer hastalığının ilerlemesini durdurmayı başardılar. Amerikalı profesörlere göre bu, zeytinyağının tıbbi bir gıda olarak sınıflandırılmasının önünü açan çok önemli bir keşif.

5. Depresyonla mücadele.
Giderek daha fazla çalışma, beslenmenin beyinle ilgili hastalıkların ek olarak tedavi edilmesine ve önlenmesine yardımcı olabileceğini desteklemektedir. Akdeniz diyeti, özellikle zeytinyağı, depresyonun azalmasıyla ilişkilendirilmiştir.

6. Terapötik ve Antiaging eylemi
A ve E vitaminleri ile amino asitlerin çok iyi kaynaklarıdırlar. Besleyicidirler ve sodyum, potasyum, magnezyum, demir, fosfor, iyot, selenyum, bakır, çeşitli polifenoller ve daha birçok eser element gibi mineral tuzları açısından zengindirler. Ayrıca büyük miktarlarda kalsiyum ve demir içerirler (sadece bir fincan zeytin, 4,4 mg demirin harika bir kaynağıdır).

Zeytinde bulunan karbonhidratların çoğu, sağlıklı beslenmenin temel direği olan liflerden gelir.

Yemekten önce sadece 10 zeytin yiyerek iştahınızı %20'ye kadar azaltabilirsiniz. Bunun nedeni, zeytinlerde bulunan tekli doymamış yağ asitlerinin sindirim sürecini yavaşlatması ve beyne tokluk mesajları gönderen kolesistokinin hormonunu artırmasıdır. Ayrıca vücudun, tüketildikten sonra beş saate kadar yağ yakan bir kimyasal olan adiponektin üretimini artırmasına da yardımcı olurlar.

Son olarak, yumuşatıcı ve nemlendirici özellikleriyle zeytinyağının birçok cilt ve saç bakım ürününde önemli bir bileşen olması nedeniyle yaşlanma karşıtı etkileri kanıtlanmıştır. Zeytin yemek, cildi yumuşak ve sağlıklı tutan E vitamini (güçlü bir antioksidan) ve oleik asit açısından zengin olduğundan kırışıklıkların görünümünü %20 oranında iyileştirebilir.

Başlık
X